CNY eli kiinalainen uusivuosi

En viime vuonna puhunut paljoa kiinalaisesta uudestavuodesta, vaikka se on tärkeä juhlapyhä täällä - kuin joulu länsimaalaisille. Tänä vuonna haluan kertoa omia kokemuksia ja mitä olen oppinut paikallisilta. Tosiaan englanniksi termi on Chinese New Year ja käytämme useimmiten lyhennettä CNY. 


Juhlan alkamisajankohta on kuukalenterin ensimmäinen päivä eli talviseisauksen jälkeen toinen uudenkuun päivä. Länsimaisessa kalenterissa päivämäärä siis vaihtelee. Viime vuonna lomaviikko osui Suomen hiihtolomaviikolle, mutta tänä vuonna mulla on lomaa jo tällä viikolla eli kaksi viikkoa aikaisemmin. Joka vuonna on jokin teema horoskooppien mukaan. Viime vuonna symboli oli koira ja tänä vuonna on sika. Kierto on 12 vuotta, joten seuraavan kerran sian vuosi on 2031. 

Aikaisemmin ideana vaikuttaa olleen hyvän sadon toivominen, mutta nykyään lähinnä kevään tervehtiminen ja hyvän onnen toivottaminen toisille. 

Perinteisiin kuuluu vanhempien sukulaisten luona käynti ja juhlavat illalliset. Ihmiset antavat rahaa pienissä punaisissa kirjekuorissa yleensä itseään nuoremmille, joten monet kaverini saavat kirjekuoria omilta vanhemmiltaan, isovanhemmiltaan ja muilta sukulaisilta. Mitä läheisempi henkilö on, sitä enemmän rahaa laitetaan kuoreen. 

Punainen on onnen väri, joten kaikki koristeeet ovat punaisia ja esimerkiksi H&M:ssä kaikki vaateuutuudet ovat punasävyisiä (video alla). 


Lisäksi perinteisiin kuuluu kukkamarkkinoilla käynti. Itse kävin aivan Hongkongin toisella puolella Causeway Bay:lla yli tunnin metromatkan päässä, mutta ehkä se oli sen arvoista. Siellä myydään nimen mukaisesti kukkia, mutta myös snackseja, leluja ja oli siellä myös muutama kodinkonekoju!

Muita perinteitä on uudenvuoden paraati ja ilotulitukset (video alla), mutta väen paljouden takia en millään jaksanut mennä. Tsim Sha Tsuin alueella osa kaduista muutettiin kävelykaduiksi ja poliisi ohjasi väkijoukkoja sulkemalla alueita teipillä ja aidoilla. 

(Teksti jatkuu videon ja kuvien alla)Video ilotulituksistaLoma oli sinänsä erilainen kuin aikaisemmat lomat keskellä lukuvuotta, koska olen ensimmäistä kertaa kampuksella. Täällä oli aika tyhjää, koska puolet on kotona, osa matkustaa ja osa yöpyy kavereiden luona. Itse tosiaan seikkailin Hongkongissa ja katsoin kavereiden kanssa Netflixiä iltaisin (Sex Education -sarjasta neljä kahdeksasta jaksosta katsottu :) ) ja nautin myös yksinolosta. 

Tällä viikolla prelit (harjoituskokeet, meillä kutsutaan nimellä mocks), joten piti jonkin verran kertailla juttuja lomalla. Loppukokeet ovat kuitenkin vasta kolmen kuukauden kuluttua, joten ei sinänsä mikään kiire ja halusin nauttia viimeisestä lomasta ennen kesälomaa. 

Kung Hei Fat Choi! Hyvää (kiinalaista) uutta vuotta!

Anniina

Kommentit

Eila-mummu sanoi…
Kiitos ja hyvää uutta vuotta sinulle! Onnea opintoihin!